Работодателите са длъжни да осигурят безопасност и здраве на работните места

...
Работодателите са длъжни да осигурят безопасност и здраве на работните места
Коментари Харесай

Работодателите - задължени да подсигурят безопасността и при дистанционна работа |

Работодателите са длъжни да обезпечат сигурност и здраве на работните места и от разстояние, напомят от ИА " Главна ревизия по труда ".

Много работодатели показват подготвеност да продължат да разпореждат на личния състав си или на част от него работа от разстояние и след пандемията от COVID-19 заради спестени разноски от наеми и прехрана. Специалистите по сигурност и здраве при работа обаче обръщат внимание на рисковете за работещите - както за физическото, по този начин и за психологичното им здраве.

Според специалистите на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA), когато работи от разстояние, служащият от една страна е подложен в обществена изолираност, което въздейства отрицателно върху психическото му здраве. От друга - той по-трудно може да се откъсне от домашните задължения, с цел да извършва своите служебни. 

Работодателите трябва да имат поради, че съгласно законодателството те са задължени да оценят риска на работното място на всеки собствен чиновник или служащ даже когато то е в дома на наетото лице, както и да подхващат ограничения за минимизиране на откритите опасности. Контролните органи на Инспекцията по труда от своя страна имат право да правят инспекции в домовете на работещите, когато в тях е обособено работно място.

Експертите на EU-OSHA поучават да се употребяват всички средства на връзка (имейли, чатове, шерване на документи, видеоконференции и др.). Тези разновидности са опция работодателят да осведоми за всяко развиване на активността, екипа и организацията.

Онлайн могат да бъдат проведени и събития отвън служебните отговорности на работещите за ограничение на нездравословните за душeвността последствия от обществената изолираност.

Добър вид за връзка е посочването на часове през деня за среща посредством разнообразни онлайн платформи за продан на информация сред чиновниците и работодателя. Важно е служащите и чиновниците да имат обособено работно място, както и да възнамеряват работния си ден, с цел да не се постанова да употребяват от персоналното време за осъществяване на задания. Агенцията дава насоки и за потребни извършения, които да минимизират рисковете от мускулно-скелетните нарушавания, свързани със статичната поза.

Най-честите опасности при работа от у дома, върху които подчертават специалистите на EU-OSHA, както и на практика препоръки за минимизирането им са оповестени в. Към момента не са налични на български език.
За безвредната работа от разстояние споделя и Напо в „ Напо е… Работа от разстояние, с цел да спре пандемията “.

Ползи от работата у дома

Този тип работа дава опция на служащия и служителя да усъвършенства салдото сред професионалните задължения и персоналния живот, по този начин заобикаля напрежението и умората от пътуването сред работното място и своя дом, както и дългото стоене в тапи в пиковите часове. Става по-гъвкав и е по-активен в организацията на своето работното време.

Някои акценти на специалистите на EU-OSHA при работата от разстояние

Предимства за служителя

- усъвършенства се салдото сред професионален и персонален живот; основава се опция за работа въпреки понижената пъргавина заради болест или увреждане; намалява времето за пътешестване и разноските (и стресът и умората, свързани с транспорта); има опция за гъвкави графици и повече независимост за взимане на решения за ръководство на работното време; възможно е да се усили автономността при работа.

Недостатъци

 - мъчно е да се раздели работата от персоналния живот; съществува изолираност и липса на достъп до формалния и неофициален продан на информация, който се прави на несъмнено място на работа; променя се характерът на обществените работни взаимоотношения (колеги, ръководство) заради дистанцията; дълго работно време (гъвкавите графици могат да се трансфорат в минус, в случай че служащият не постанова срокове); работа в свободното време; конфликт с проблеми без подобаваща подкрепа; развитие на мускулно-скелетни нарушавания, в случай че ергономичните аспекти, свързани с работата, не се ръководят вярно.

Предимства за работодателя

- намален риск от пътни произшествия заради понижено пътуване; икономии на офис площи и обвързваните с тях разходи; повишена прелест на компанията: привличане и задържане на квалифицирани работници; повишена еластичност на бизнес действия и услуги.

Недостатъци

- нараснали опасности за сигурността и здравето при работа, в случай че не се правят (правилни) оценки на риска; по-труден контрол за мениджърите и нужда от намиране на нови форми на управление; трудности при даването на нужната поддръжка на служащи от разстояние; възможно понижаване на ангажираността и спад в екипния дух; вътрешната връзка става все по-трудна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР